CSM

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


20 septembrie 2016

 

Comunicat de presă

privind apărarea independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA  în raport de afirmaţiile domnului Adrian Mititelu Marin, fost director general al Fotbal Club U Craiova SA  

            

 

În şedinţa din data de 19 septembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile domnului Mititelu Adrian Marin, fost director general al Fotbal Club U Craiova SA, lansate în spaţiul public prin intermediul reţelei de socializare “Facebook” în data de 25 iulie 2016, preluate de mass media, sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în magistraţi, aducând atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA şi implicit a sistemului judiciar în ansamblul său.

 

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

            Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 29 iulie 2016 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

            Acestea au vizat afirmaţiile domnului Mititelu Adrian Marin, lansate în spaţiul public prin intermediul reţelei de socializare “Facebook” în data de 25 iulie 2016, referitoare la activitatea unor procurori DNA, inclusiv a celui care a instrumentat dosarul penal în care omul de afaceri a fost trimis în judecată.

            Prin acuzaţiile lansate în spaţiul public s-a indus ideea unei funcţionări incorecte şi abuzive a sistemului judiciar, în sensul că activitatea procurorilor DNA se desfăşoară cu încălcarea legii şi a principiului independenţei şi imparţialităţii procurorilor, în mod preferenţial şi nu în baza unor probe legal administrate.

            Inspectorii judiciari au constatat că actele şi soluţia procurorului de caz au fost confirmate de procurorul ierarhic superior cu ocazia verificării legalităţii şi temeiniciei, apreciindu-se că rechizitoriul satisface exigenţele dispoziţiilor Codului de procedură penală.

            În acest context, inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile omului de afaceri sunt subiective şi lipsite de suport probator, de natură a influenţa în mod negativ opinia publică cu privire la integritatea procurorilor DNA.

            Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile domnului Mititelu Adrian Marin au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare în raport cu activitatea magistraţilor, afectând astfel imaginea întregului corp profesional, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA şi a sistemului judiciar în ansamblul său.

 

              Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.  

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media