CSM

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


 20 septembrie 2016

 

 

 

Comunicat de presă

 

privind apărarea reputaţiei profesionale a doamnei Doina Nuţu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi

             

 

 

            În şedinţa din data de 19 septembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public prin intermediul articolului publicat în cotidianul on-line “Real în Călăraşi” la data de 7 iulie 2016, referitoare la activitatea profesională a doamnei Doina Nuţu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi, sunt nefondate şi au afectat reputaţia profesională a magistratului.

 

                     Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a acestora.

      Prin cererea din data de 20 iulie 2016, doamna procuror a solicitat apărarea reputaţiei profesionale în raport de afirmaţiile denigratoare referitoare la activitatea desfăşurată în calitate de procuror, lansate în spaţiul public printr-un articol de presă publicat în cotidianul on-line “Real în Călăraşi” la data de 7 iulie 2016.

      Articolul de presă menţionat acreditează ideea că magistratul este slab pregătit profesional şi nu dispune de integritatea necesară delegării în funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi.

            Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că articolul de presă conţine afirmaţii lipsite de suport probator, iar autorul textului lansat în spaţiul public a depăşit limitele dreptului la informare atunci când, prezentând fapte nereale, a sădit în conştiinţa cititorilor ideea că un procuror delegat pentru o funcţie de conducere are legături cu lumea interlopă şi este slab pregătit profesional.

            Inspectorii judiciari au constatat că aceste afirmaţii sunt de natură să creeze o imagine defavorabilă procurorului care, pentru exercitarea funcţiei pe care o deţine, trebuie să se bucure de o bună reputaţie, pentru ca atât colegii cât şi opinia publică să îl perceapă ca pe o persoană demnă de încredere şi corectă.

            Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmațiile denigratoare lansate în spațiul public la adresa doamnei Doina Nuţu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi, sunt de natură a-i afecta reputaţia profesională.

 

              Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.   

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media