CSM

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


     16 decembrie 2016

 

Comunicat de presă privind apărarea independenţei sistemului judiciar în raport de afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost preşedinte al României

       

În şedinţa din data de 15 decembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile domnului Traian Băsescu, lansate în spaţiul public în cadrul emisiunii „Ultima Oră”, difuzată de postul de televiziune „România TV” în data de 6 decembrie 2016, preluate de o parte a mass media, au adus atingere independenţei şi integrităţii magistraţilor, cu consecinţa subminării  credibilităţii justiţiei ca sistem.

Totodată, în temeiul Protocolului privind colaborarea dintre CSM şi CNA încheiat la data de 17 noiembrie 2011, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

 

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Acestea au vizat afirmaţiile din data de 6 decembrie 2016 ale d-lui. Băsescu referitoare la activitatea procurorilor şi a sistemului judiciar, lansate în spaţiul public prin intervenţia telefonică din emisiunea Ultima oră”, difuzată de postul de televiziuneRomânia TV”, preluate ulterior în cadrulŞtirilor B1TV”, de cotidianul “Evenimentul zileişi de publicaţiile on-line www.luju.ro şi www.nasul.tv.

În contextul derulării unor proceduri judiciare în legătură cu achiziţionarea unor terenuri de către una dintre fiicele sale, fostul Preşedinte a lansat grave acuzaţii privind independenţa şi imparţialitatea procurorilor, acreditând ideea că aceştia sunt coordonaţi de forţe din afara ţării, protejând interesele acestora în schimbul unor decoraţii şi aprecieri, acţionând în sensul distrugerii valorilor româneşti.

Inspectorii judiciari au constatat afirmaţiile lansate în spaţiul public de fostul Preşedinte, persoană publică ce se bucură în continuare de o anumită notorietate, reprezintă o deformare a realităţilor de fapt, de natură inducă ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar în ansamblul său.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat afirmaţiile menţionate sunt de natură producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii magistraţilor.

 

Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.  

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media