CSM

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


     16 decembrie 2016

 

Comunicat de presă privind apărarea independenţei procurorilor DNA şi a sistemului judiciar în raport de afirmaţiile preşedintelui executiv al UDMR şi ale unui reprezentant al Bisericii Romano-Catolice

     

În şedinţa din data de 15 decembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că mesajele publice lansate de lideri ai UDMR şi prelaţi catolici de origine maghiară cu ocazia protestelor organizate la data de 12 noiembrie 2016 în Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc pentru susţinerea Liceului Teologic Romano – Catolic din Târgu Mureş, prezentate în articolul Iar se aţâţă dihonia la Târgu Mureş. Proteste UDMR & Biserica Catolică Maghiară din Transilvania în patru oraşe”, publicat în ziarul “Puterea” în data de 14 noiembrie 2016, au adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA şi implicit a întregului sistem judiciar, cu consecinţa afectării prestigiului şi subminării credibilităţii justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La data de 4 noiembrie 2016, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul DNA a emis un comunicat de presă referitor la punerea în mişcarea a acţiunii penale şi luarea unor măsuri procesuale faţă de inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş şi faţă de directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni vizând înfiinţarea şi funcţionarea neautorizată a unităţii de învăţământ menţionate.

În acest context, la iniţiativa unor reprezentanţi ai Uniunii Democrate Maghiare din România şi a unor ierarhi ai Bisericii Romano - Catolice, la data de 12 noiembrie 2016, în mai multe oraşe din Transilvania au fost organizate proteste având ca scop susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic şi disculparea directorului său.

Cu această ocazie, preşedintele executiv al UDMR, dl. Kovacs Peter  şi parohul Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail”, dl. Kovacs Sandor, au lansat în spaţiul public o serie de acuze la adresa activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acreditând ideea că prin inculparea unui conaţional de etnie maghiară, respectiv a directorului Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, aceasta acţionează în mod abuziv şi nelegal, în scopul subminării învăţământului în limba maghiară în România şi, implicit, împotriva comunităţii maghiare.

Inspectorii judiciari au constatat că mesajele transmise în spaţiul public de importanţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare au fost lipsite de obiectivitate, de natură să influenţeze în mod negativ opinia publică cu privire la integritatea procurorilor DNA, cu consecinţa afectării imaginii întregului corp profesional şi a scăderii încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile lansate public referitoare la unitatea de învăţământ menţionată, în contextul derulării unor cercetări penale vizând înfiinţarea acesteia, au depăşit limitele admisibile ale dreptului la libertatea de exprimare, afectând independenţa şi imparţialitatea procurorilor DNA şi a sistemului judiciar în ansamblul său.

 

Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.  

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media