CSM

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


15 iulie 2016

Comunicat de presă privind apărarea reputaţiei profesionale a doamnei Daniela Băloi, procuror în cadrul DNA

 

 

            În şedinţa din data de 14 iulie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că expresia jignitoare adresată în mod repetat doamnei Daniela Băloi, procuror DNA, de către inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel (prezentat în mijloacele mass media sub numele de Puiu Popoviciu), în sala de judecată a Curţii de Apel Bucureşti la data de 12 mai 2016, a afectat  reputaţia profesională a doamnei procuror.

 

      Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a acestora.

      Prin cererea din data de 7 iunie 2016, doamna Daniela Băloi, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, a solicitat apărarea reputaţiei sale profesionale faţă de expresia jignitoare ce i-a fost adresată în mod repetat de către inculpatul menţionat la data de 12 mai 2016, într-o sală de judecată a Curţii de Apel Bucureşti, în prezenţa mai multor persoane.

      Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că la data de 12 mai 2016, doamna procuror se afla în şedinţa de judecată desfăşurată la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, în calitate de procuror de şedinţă, reprezentant al DNA - structură care a trimis în judecată mai mulţi inculpaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni de competenţa sa, printre care şi pe inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel - pentru a formula concluzii conform legii, în exercitarea calităţii de magistrat procuror.

            Inspectorii judiciari au apreciat că, prin folosirea repetitivă a unei expresii jignitoare în sala de judecată, chiar după terminarea şedinţei şi retragerea completului de judecată, dar în prezenţa unor persoane care nu părăsiseră încă sala (avocaţi, părţi în proces, jandarmi, grefieri ş.a.), s-a produs afectarea reputaţiei profesionale a procurorului de şedinţă, în scopul creării de suspiciuni cu privire la independenţa şi imparţialitatea acestuia şi subminării prin mijloace inadmisibile a acţiunii penale al cărei titular este procurorul.

            Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că expresia jignitoare adresată în mod repetat doamnei Daniela Băloi, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, i-a afectat reputaţia profesională.

Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.    

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media