CSM

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


15 iulie 2016

 

Comunicat de presă privind apărarea independenţei sistemului judiciar în raport de afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost preşedinte al României

 

 

                      În şedinţa din data de 14 iulie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost preşedinte al României, lansate în spaţiul public la data de 15 iunie 2016, prin intermediul unei intervenţii telefonice pe postul de televiziune „România TV”,  preluate ulterior de mass media, sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii justiţiei, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

                      De asemenea, în temeiul Protocolului privind colaborarea dintre CSM şi CNA încheiat la data de 17 noiembrie 2011, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

 

                      Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

                      Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 17 iunie 2016 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

                     Acestea au vizat afirmaţiile publice ale domnului Traian Băsescu, referitoare la activitatea profesională a procurorilor DNA. Fostul preşedinte a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală şi judiciară a procurorilor DNA este coordonată şi influenţată prin impunerea unor soluţii de către instituţii sau persoane din afara sistemului judiciar. În acest context, domnul Băsescu a făcut trimiteri la concluziile orale susţinute de procurorul DNA – Structura Teritorială Constanţa în faţa instanţei de judecată la momentul soluţionării dosarului penal în care fratele său, domnul Mircea Băsescu, avea calitatea de inculpat. De asemenea, în cursul intervenţiei telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheşelu, procuror DNA – Structura Centrală, acuzându-l că a încercat să obţină denunţuri împotriva sa.

                     Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public -  prin care se induce ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, în special pe componenta de exercitare a sarcinilor de serviciu ale procurorilor DNA, parte a mecanismului justiţiei - sunt nefondate, nefiind identificate probe sau alte indicii care să le susţină şi nici o eventuală atitudine neconformă, abuzivă sau nedeontologică a organelor de urmărire penală în sensul afirmaţiilor lansate în spaţiul public. 

             Declaraţiile fostului preşedinte al României - persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice - au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare, impactul acestora asupra justiţiabililor fiind profund negativ, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie.            

                     Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile lansate în spaţiul public la data de 15 iunie 2016, prin intermediul postului de televiziune „România TV” de domnul Traian Băsescu, preluate ulterior de mass media, sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.   

             

            Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.  

  

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media