CSM

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


                                                                                                                                    13 mai 2016

 

 

Comunicat de presă

privind apărarea independenţei procurorilor DNA şi a sistemului judiciar în raport de afirmaţiile domnului Cătălin Marian Rădulescu, deputat în Parlamentul României

 

 

În şedinţa din data de 12 mai 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile domnului Cătălin Marian Rădulescu, deputat în Parlamentul României, emise în spaţiul public în perioada 30 martie – 11 aprilie 2016, preluate ulterior de publicaţii on – line din presa centrală şi locală, au adus atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi independenţei, prestigiului şi credibilităţii sistemului judiciar în ansamblul său.

           Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

           Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii ca urmare a sesizării procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din data de 12 martie 2016.

            Acestea au vizat afirmaţiile domnului Cătălin Marian Rădulescu - condamnat penal în primă instanţă ca urmare a trimiterii în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie -  postate pe contul său de Facebook în data de 30 martie 2016 şi preluate de o parte a mass media on-line („adevărul.ro”, „evz.ro”, „ziarobiectiv.ro”, „presaliberă.net”, „ziaruldeargeş.ro”, „ziare.com piteşti”), precum şi declaraţiile prezentate în presă în perioada 10 – 11 aprilie 2016 („mediafax.ro”, „gândul.info”, „ziaruldeiaşi.ro”), la adresa procurorului şef al DNA şi a activităţii judiciare desfăşurată de procurorii din cadrul acestei structuri, în sensul că procurorii DNA instrumentează cauze penale în manieră nelegală, abuzivă, pe considerente politice.

            Inspecţia Judiciară a constatat că susţinerile publice ale inculpatului Cătălin Marian Rădulescu nu au fundament şi constituie, în fapt, o diseminare a unor informaţii tendenţionase, de natură a induce ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal, că aceştia instrumentează cauze penale în manieră abuzivă şi fac „poliţie politică”.

            S-a reţinut că afirmaţiile denigratoare referitoare la modul de  exercitare a atribuţiilor de serviciu de către procurorii DNA au drept consecinţă alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea profesională a procurorilor, afectând imaginea întregului sistem judiciar.

             Impactul afirmaţiilor menţionate este cu atât mai puternic, iar consecinţele mai grave, întrucât emană de la un demnitar, reprezentant al puterii legislative. 

 Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile deputatului Cătălin Marian Rădulescu sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, aducând atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi independenţei, prestigiului şi credibilităţii sistemului judiciar în ansamblul său.

 

  Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.   

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media