CSM

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                7 octombrie 2016

 

  

 

 

Comunicat de presă

privind apărarea reputaţiei profesionale a domnului Marian Eugen Moşteanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt

             

 

            În şedinţa din data de 6 octombrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat  afirmaţiile lansate în spaţiul public prin intermediul articolului publicat în cotidianul on-line “Lumea justiţiei la data de 4 septembrie 2016, referitoare la activitatea profesionalădomnului Marian Eugen Moşteanuprocuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt – în prezent delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, sunt nefondate şi au afectat reputaţia profesională a magistratului.

 

                     Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură aducă atingere independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a acestora.

      Prin cererea din data de 14 septembrie 2016, domnul procuror a solicitat apărarea reputaţiei profesionale în raport de afirmaţiile denigratoare referitoare la activitatea desfăşurată în calitate de procurorlansate în spaţiul public printr-un articol de presă publicat în cotidianul on-line Lumea justiţiei.ro” la data de 4 septembrie 2016.

      Articolul de presă menţionat acreditează ideea magistratul este slab pregătit profesional, afirmându-se că, într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, a întocmit un rechizitoriu fără a dispune vreo soluţie de trimitere în judecată.

            Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat soluţia de netrimitere în judecată a fost adoptată doar pentru o anumită infracţiune. Pentru alte infracţiuni, obiect al aceluiaşi dosar, au fost trimise în judecată două persoane. Mai mult, rechizitoriul întocmit de magistrat a fost confirmat de către prim procurorul parchetului, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală, fiind înregistrat pe rolul unei instanţe judecătoreşti.

Inspectorii judiciari au constatat materialul de presă conţine afirmaţii nereale, lipsite de suport probator. Prin lansarea în spaţiul public a unor informaţii neverificate, de natură inducă în conştiinţa cititorilor ideea un procuror este slab pregătit profesional şi încalcă legea, autorul textului a depăşit limitele dreptului la informare.

            Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat afirmațiile denigratoare lansate în spațiul public la adresa domnului Marian Eugen Moşteanuprocuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt –în prezent delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, sunt de natură a-i afecta reputaţia profesională.

 

            Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ulwww.inspectiajudiciara.ro.   

 

  

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media