CSM

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


                                                                                                                                                                                                                                   7 octombrie 2016

 

  

Comunicat de presă

privind apărarea reputaţiei profesionale a doamnei Izabela Ana – Maria Ion, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti

 

 

            În şedinţa din data de 6 octombrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat  afirmaţiile lansate în spaţiul public prin intermediul unor articole de presă şi postări pe reţeaua de socializareFacebook” începând cu data de 27 august 2016, referitoare la activitatea profesionalădoamnei Izabela Ana – Maria Ion, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureştisunt nefondate şi au afectat reputaţia profesională a magistratului.

 

                     Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură aducă atingere independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a acestora.

      Prin cererea din data de 14 septembrie 2016, doamna procuror a solicitat apărarea reputaţiei profesionale în raport de informaţiile, comentariile şi opiniile cu caracter denigrator referitoare la activitatea sa profesionalălansate în spaţiul public prin articole de presă publicate pe site-urile: “www.libertatea.ro, www.digi24.ro, www.hotnews.ro, www.mediafax.ro,  www.avocatura.com”, dar şi prin intermediul reţelei de socializare “Facebook”, începând cu data de 27 august 2016.

      Materialele lansate în spaţiul public acreditează ideea magistratul a acţionat într-o manieră abuzivă şi în mod nelegal cu ocazia soluţionării unei cauze penale aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

            Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat doamna procuror şi-a desfăşurat activitatea profesională în limitele competenţelor legale, iar actele şi măsurile dispuse au fost fundamentate atât în fapt cât şi în drept.

În raport de dispoziţiile Codului de procedură penală, potrivit cărora procurorul exercită supravegherea activităţii organelor de cercetare penală astfel ca niciun suspect nu fie reţinut decât în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege, inspectorii judiciari au constatat doamna procuror a analizat cu atenţie propunerile organelor de cercetare penală formulate în cauză şi s-a pronunţat asupra acestora în termenele şi condiţiile prevăzute de lege.

Inspectorii judiciari au constatat afirmaţiile şi criticile conţinute în materialele de presă lansate în spaţiul public pot influenţa în mod negativ încrederea cetăţenilor şi a justiţiabililor, întrucât pun la îndoială modul în care doamna procuror îşi exercită profesia.

            Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat afirmațiile denigratoare lansate în spațiul public la adresa doamnei Izabela Ana – Maria Ion, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, sunt de natură a-i afecta reputaţia profesională.

 

            Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ulwww.inspectiajudiciara.ro.   

 

  

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media