CSM

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei" (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata)


                                                                                                                1 februarie 2017

 

 

 

Poziţia Consiliului Superior al Magistraturii

 

faţă de adoptarea, de către Guvernul Romāniei, a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea codurilor penale

 

 

 

Avānd īn vedere adoptarea, īn şedinţa Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, anterior consultării corpului profesional şi avizării de către Consiliul Superior al Magistraturii, confom dispoziţiilor art.38 alin. (3) din Legea nr.317/2004,

 

Consiliul Superior al Magistraturii

 

Apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă Consiliului la data de 31.01.2017, īn jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală īn obţinerea avizului prevăzut de lege.

 

Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei a fost personal īnştiinţat şi invitat să participe, īn calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare.

 

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului īn condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale īn materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.